STORY#3: het petje van Frisco

De pet – an accessory born out necessity – ontworpen om het gezicht te beschermen tegen de verblindende stralen van de zon tijdens activiteiten zoals honkbal, of zelfs een wandeling door het park.

De oorsprong ervan kan worden herleid tot honkbal, waar strohoeden voor het eerst werden gedragen op een zonnige dag te beginnen in het jaar 1849. Naarmate de tijd verstreek, ontstond er een verfijnder ontwerp, met een kroon en klep gemaakt van fijne merinowol. Deze stijl werd al snel het archetype voor petten, niet alleen in honkbal, maar ook in andere sporten zoals cricket, golf en tennis.

Maar wat is het verhaal van Frisco en hun reis om een corduroy pet op de markt te brengen? Er bestaan veel soorten petten in de wereld, van de opzichtige truckerpet tot de hip-hop flatcap, maar Frisco koos voor de dad cap – ook wel bekend als de baseballpet. Toch zitten hier kleine verschillen tussen. De dad cap is namelijk ongestructureerd en gemaakt van flexibelere stoffen, terwijl de baseballpet vaak juist gestructureerd en harder is. Daarnaast is de baseballpet vaak van nylon, polyester of wol terwijl de dad cap vaak wordt gemaakt van katoen. We hebben het design van onze dad cap eindeloos aangepast totdat we de uitkwamen bij de perfecte pet.

We krijgen vaak de vraag door wie we het petje hebben laten maken… We did it ourselves *proud*. Vlak na de pandemie hielden we vaker van zo’n sessies die je hierboven in het filmpje ziet. We hielden ons bezig met vragen als ‘Waar zullen we de ribstof inkopen; met of zonder binnenkant; hoe dik maken we de ribstof; welke font gebruiken we en laten we het borduren of plakken enz.. 

Weet je wat grappig is? In de eerste instantie denk je al snel dat je overal aan gedacht hebt en een perfecte pet ontwikkeld hebt. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de pet en wanneer je met zo iemand het gesprek aangaat – komen er toch snel leuke ideeën naar voren waar we met zijn drietjes nog niet aan gedacht hadden. Een ding is zeker. Deze pet zal niet hetzelfde blijven door de jaren heen. Aan de hand van verschillende oplagen, zul je over een aantal jaren de ontwikkelingen naast elkaar kunnen leggen en de verschillen zien. Alleen dan kunnen we misschien bepalen welke pet perfect is. 

Looking good?