STORY#2: de corduroy

Aanschouw, een betoverende stof die zich door de tijd heeft verweven met een rijke geschiedenis. Het ribfluwelen pak was ooit een geliefde trend, omarmd vanwege zijn warmte tijdens koude en grijze winterseizoenen.

De ware oorsprong van deze stof ligt in een vergeten verleden, in de Egyptische stad Fustat, meer dan tweeduizend jaar geleden. Het was een geliefde stof in die tijd, geliefd bij de lokale bevolking gedurende eeuwen, totdat het tijdens de middeleeuwen aan de edelen van West-Europa werd geïntroduceerd door Italiaanse kooplieden.

Gedurende haar reis, werd het bekend als “corduroy,” een naam afgeleid van het Franse “corde du roi,” of ook wel “cloth of the king”genoemd. Het moderne ribfluweel dat wij kennen en waar we zo van houden, ontstond in Manchester in de late 18e eeuw dat oorspronkelijk bedoeld was als fabriekskleding tijdens de Industriële Revolutie. Meer dan een eeuw bleef het een stof van de werkende klasse, totdat het in de jaren ’60 opnieuw werd ontdekt door universiteitsstudenten en beatniks, die het een alternatief maakten voor hun spijkerbroeken en chino’s.

Onlangs maakte corduroy zijn comeback als een populaire keuze voor degenen die de vintage stijl omarmen. Zijn ribstructuur, bestaande uit getufte koorden en verticale richels, maakt het een duurzame keuze voor broeken, jassen en shirts.

Deze stof heeft vele namen gekregen, waaronder “corded velveteen”, “elephant cord”, “pin cord” en “Manchester cloth”, om er maar een paar te noemen. De petten die door Frisco worden geproduceerd, zijn gemaakt van de fijnste ribfluweelstof, vervaardigd in het zonovergoten Portugal.

Voor ons is corduroy meer dan alleen een stof, het is een reis die onuitwisbare voetafdrukken heeft achtergelaten door de geschiedenis. De heropleving in de moderne mode is slechts een nieuwe adem, een herinnering aan zijn verleden en een viering van zijn blijvende relevantie.

Laten we dus genieten van de onmiskenbare populariteit van het corduroy petje, een modetrend die maar blijft bloeien in het jaar 2022/2023. The story continues…

Looking good?